F.M. Alexander

fm_alexander
Frederick Matthias Alexander (1869-1955) was een Australische acteur die keer op keer problemen had met zijn stem. Specialisten konden hem er niet vanaf helpen en hij besloot zelf op onderzoek te gaan. Hij ontdekte dat hij in zijn werk als performer, maar ook in het dagelijks leven, uit gewoonte veel spierspanning gebruikte, waardoor zijn lichaam niet optimaal functioneerde. Hij zat zichzelf als het ware in de weg. Daarop ontwikkelde hij een methode om die verstoring te omzeilen en de natuurlijke balans en coördinatie van zijn lichaam te hervinden. Zo kreeg hij niet alleen zijn stem terug, maar verbeterde ook zijn algehele conditie.

In Londen startte hij vervolgens een praktijk waarin hij zijn methode inzette voor mensen met uiteenlopende klachten – van rugpijn tot ademhalingsproblemen en van maag- en darmklachten tot concentratieproblemen. Ook bekenden als George B. Shaw, Aldous Huxley en de aartsbisschop van Canterbury volgden lessen bij hem. In 1931 zette hij een trainingsprogramma op om andere leraren op te leiden in de techniek.

Tot op de dag van vandaag komen mensen naar aanleiding van uiteenlopende klachten in aanraking met Alexander Techniek. De kracht is dat de techniek zich niet zozeer richt op die specifieke klachten, maar meer op het algehele functioneren van het lichaam. Zo ervaren we dat de manier waarop we ons lichaam inzetten in ons dagelijkse bewegen onverwacht veel invloed heeft op onze gezondheid en ons welbevinden.