Bio

Lior Kuperberg

Muziek

Muziek, muziek en nog eens muziek; dat was en is mijn leven. Al op jonge leeftijd was ik in de weer met orgels, blokfluiten en keyboards, tot ik mijn passie voor saxofoon ontdekte. Ik schreef muziek, speelde in orkesten en bands, luisterde eindeloos naar jazz-platen en had les bij gerenommeerde muzikanten in mijn geboorteplaats Tel Aviv. Geen verrassing dat ik na mijn middelbare schooltijd naar een Music College ging en ondertussen in theaters, op concertpodia en op feesten mijn geld verdiende. Mijn toenmalige saxofoonleraar, Stu Hacohen, spoorde mij aan om aan het Conservatorium van Amsterdam verder te gaan studeren bij saxofonist Ferdinand Povel. Dat werd mijn kennismaking met Nederland, zijn uitgebreide muziekcultuur en dag in dag uit muziek spelen op de meest uiteenlopende podia.

 Alexander Techniek

In 2006 raakte ik geblesseerd aan mijn pols – een nachtmerrie voor iedere muzikant. Drie jaar lang leefde ik op pijnstillers en bezocht ik iedere arts, specialist, fysiotherapeut, homeopaat, acupuncturist die ik kon bedenken of die mensen mij aanrieden. Zonder resultaat. Tot ik bij een optreden kennismaakte met de Deense bassist Peter Bjornhild. Hij zei bijna letterlijk: ‘Stop met je tijd te verdoen en bel morgen Georgia Diaz voor een les Alexander Techniek; echt, het heeft mijn leven en mijn carrière gered’.
Hij bleek gelijk te hebben; al na de eerste les was ik voor het eerst in 3 jaar pijnvrij. En dat niet alleen; ook mijn ademhaling, houding, spijsvertering en zelfs mijn ogen verbeterden. Een nieuw soort vrijheid, die nog steeds doorwerkt. Mijn interesse in Alexander Techniek was gewekt en ik besloot de 3-jarige opleiding tot Alexander leraar te volgen bij het Alexander Technique Center Amsterdam van Paul Versteeg en Tessa Marwick. In 2012 studeerde ik af.

Ik vind het een voorrecht om de Alexander Techniek door te kunnen geven. Aan mede-muzikanten, waar veel blessureleed heerst, maar ook aan iedereen die pijn of ongemak ervaart en er op een structurele, respectvolle manier iets aan wil doen. En aan iedereen die onbelemmerd zijn eigen potentieel wil ervaren, en die zichzelf met andere ogen durft te zien.