Musici

Body and Soul - Lior Kuperberg - Alexander Technique

Muziek maken is een subtiel samenspel tussen lichaam en geest – of je nu zingt, drumt of viool speelt. Met je lichaam en je spieren laat je je instrument klinken. Maar je gedachten en emoties hebben grote invloed op hoe je die spieren gebruikt – dus hoe je muziek uiteindelijk klinkt. En dat beïnvloedt op zijn beurt weer je gedachten en  emoties. En zo is de cirkel rond.

Onbewuste patronen

Het punt is dat dat vrijwel onbewuste patronen zijn. We meten onszelf een houding aan tijdens het spelen en reageren op wat we waarnemen. En soms zijn onze emoties en gedachten regelrecht in conflict met elkaar. Probeer maar eens te ontspannen, terwijl je met een droge keel en het klamme zweet het podium op gaat… Zo raken we al snel uit onze natuurlijke balans. En dat is zonde, omdat al die extra mentale en spierspanning de natuurlijke trillingen van ons lichaam en instrument in de weg staan.

Natuurlijke balans herstellen

Alexander Techniek helpt om die natuurlijke balans te herstellen. Door de techniek ervaar je je natuurlijke balans en wordt je je bewust van de samenhang tussen alle emoties, gedachten en lichamelijke houding, en hoe die je kunnen belemmeren. Niet als theoretische kennis, maar als een ervaring. Je voelt hoe je tot een natuurlijke balans in je lichaam kunt komen, waardoor ruimte ontstaat voor nieuwe mogelijkheden en inzichten. Het helpt je om je muzikale potentieel ten volle te benutten,en bovenal: plezier te hebben in muziek maken!